TCS Placement Paper | TCS off Campus Placement Paper | TCS OLD Papers

Spread the love


1. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD ? 
Ans. PEASA (hint: in the first word, the alphabets of the jumbled one is three alphabets after the corresponding alphabet in the word SURMISE. S = V-3, similarly find the one for SHDVD) 


2. If DDMUQZM is coded as CENTRAL then RBDJK can be coded as ——— 

Ans. QCEIL (hint: Write both the jumbled and the coded word as a table, find the relation between the corresponding words, i.e C= D-1, N=M+1 & so on )


3. In the word ECONOMETRICS, if the first and second , third and forth ,forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right? 

Ans. word is CENOMOTEIRSC tenth word is R 

4. Find the result of the following __expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5. 

Ans. 19 

5. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory? 

Ans. 251


6. Find the physical quantity in units from the 
equation: (Force*Distance)/(Velocity*Velocity) 

Ans. Ns2/m 

7. Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes 

“square” and + denotes “square root”. 

Ans: 621 

8. If f(0)=1 and f(n)= f(n-1)*n, find the value of f(4). 

Ans: 24 

9. Convert the decimal number 310 to the base 6. 

Ans: 1234 

10. Find the missing number in the series: 2, 5, __ , 19 , 37, 75

Ans: 9 

11. In a two-dimensional array, X(9,7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X(1,1) is 3000, find the address of X(8,5). 

Ans. 

12. Find the fourth row, having the bit pattern as an integer in an 8-bit computer, and express the answer in its decimal value. 
A 0 0 0 0 1 1 1 1 
B 0 0 1 1 0 0 1 1 
C 0 1 0 1 0 1 0 1 
(AU(B-C)) ?

Ans. 29 

13. Complete the series 2, 7, 24, 77,__ (hint: 2*12= 24, 7*11= 77, therefore 24*10= 240) 

Ans: 240 

14. I Don’t remember

15. One more question of the same type (Same type of diagram; of course in a different set) 

1. How many more or less speak English thanFrench? 

2. What % people speak all the three languages? 

3. What % people speak German but not English? 

{In another set cricket, hockey and tennis are changed 

with the name of some computer languages, such as 

Java, Cobol, Fortran (may be some other name)} 

16. Select the odd one out 

a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2 

Ans: Linux

17. Select the odd one out 

a. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP 
Ans: SAP

18. Select the odd man out. 

a. Java b. Lisp c. Smalltalk d. Eiffel 

19. Which of the following are orthogonal pairs? 

a. 3i+2j    b. i+j    c. 2i-3j    d. -7i+j 

20. Number of faces, vertices and edges of a cube 

a. 12,8,6   b. 4,6,8   c. 6,8,12   d. 6,12,8 

21. Given a Bar Chart showing the sales of a company. (In Figure) The sales in years as shown in the figure are (in crores) 1998-1999 – 130, 1997-1998 – 90, 
1996-1997 – 90, 1995-1996 – 70 

1. The highest growth rate was for the year 

Ans. 1998-1999 

2. The net increase in sales of the company in the 

year span of 1995-1999 

Ans. 60 crores. 

3. The lowest growth rate was for the year 

Ans. 1997 

22. Find the value of the decimal number to the base 7. 

Ans. 1436. 

23. Complete the series:5,6,7,8,10,11,14,__. 

Ans. 15 

24. If the vertex (5,7) is placed in the memory. First vertex (1,1) ‘s address is 1245 and then address of (5,7) is ———- 

Ans. 


25. In which of the system, decimal number 384 is equal to 1234? 

Ans. 

26. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the 
same work? 

Ans. 

27. In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm. 

Ans. 

28. The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent? 

Ans. 

29. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied ? 

Ans. 

30. A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/- per meter. Find the total of laying the cable. 

Ans. Rs. 22,500 (hint: the plant 

is on the other side of the plant i.e. it is not on 

the same side as the river) 

Venkatesh Macha

Hi Guys, I am Venkatesh Macha. I am a programmer and an Open Source enthusiast, Presently working as a Software Engineer. Apart from that, I love to explore new technologies and things.

You may also like...

Leave a Reply